Drukarka fiskalna amortyzacja

pakowanie hermetycznePakowanie hermetyczne - Multivac C100

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten tekst jest dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka osoba idąca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W działalności w pokojach gastronomicznych możemy spotkać dwa główne typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, gdyż nie stanowi ona nawet własnej klawiatury. To drugie rozwiązanie stosowane stanowi w znacznych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć kilka zasadniczych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy finansowej i ułatwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i swoją obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla użytkownika jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na swoje rozliczenie. Dodatkowym argumentem istnieje drogę zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na karcie pamięci, co poprawia ich ukrywanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać odpowiednie wymiary, pozwalające na jej bliskie stosowanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a i nowy i wygodny design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwoli na dokładne monitorowanie sprzedaży i szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej stanowi dla wielu rozpoczynających działalność jeden z prawdziwszych kosztów, więc warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można otrzymać na ostatni obowiązek ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto także odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, aby mieć oferta jej sprawdzenia oraz szkolenia gości z norm jej korzystania i współpracy z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.