Garderoba i gabinet

Nadchodzi oczekiwana od dawna wiosna. To nie tylko nadzieja na zrzucenie kilkorgu zbędnych kilogramów, ale też na zmianę swoich nawyków żywieniowych. Cieplejsza aura skłania nas bowiem do porzucenia ciężkostrawnej diety opartej na mięsie i nabiale oraz wzięcia ze zdrowia, jakie przekazują nam sałatki.

Witaminy Sałatki stanowią dużą bombę witaminową. Dają nam one wszystkich elementów koniecznych do zdrowego funkcjonowania organizmu. Polacy wciąż jednak pamiętają ochota do chętniejszego sięgania po produkty pochodzenia zwierzęcego. Dlatego naprawdę dużo wśród naszych rodaków schorzeń układu krążenia. Choroba wieńcowa, miażdżyca i nadciśnienie są wciąż samą z głównych przyczyn zgonów w podeszłym wieku. Częstsze jedzenie sałatek i minimalizacja produktów pochodzenia zwierzęcego zmniejszają ryzyko wyżej wymienionych schorzeń.

Lekkostrawność Warzywa są o dużo bardziej lekkostrawne niż mięso i nabiał. Mniej istnieją w systemie pokarmowym, dzięki czemu po ich spożyciu czujemy się lepiej. Warzywa posiadają odczyn zasadowy w przeciwieństwie do produktów mięsnych. Dzięki temuż nie prowadzą one kłopotów ze zgagą i nadkwasotą. Dieta oparta na spożywaniu sałatek jest wtedy czystsza i bezpieczniejsza dla polskiego planu pokarmowego.

Łatwość przygotowania Przygotowywanie sałatek dobrze nie jest delikatne, szczególnie, jeżeli mamy odpowiednim sprzętem. Szatkownica do warzyw elektryczna sprawi, że stworzymy je zadziwiająco szybko. Wystarczy jedynie wybrać warzywa, z jakich planujemy osiągnąć sałatkę, poszatkować je przy pomocy maszyny, wymieszać i skropić wyciągiem z cytryny. W ciągu paru minut mamy silny i kaloryczny posiłek.

Kaloryczność Zanim nadejdą bogate i letnie dni, warto zrzucić nieco tkanki tłuszczowej nagromadzonej podczas zimy. Najodpowiedniejszym sposobem, by uzyskać upragnioną sylwetkę, jest wrażenie na dietę opartą na warzywach i sałatkach. Szybko przekonasz się, że zna żyć ona o wiele smaczniejsza z tradycyjnych polskich problemów i schabowych. Co bardzo, żeby przygotować pyszną sałatkę, nie potrzeba być mistrzem kuchni. Wystarczy wyobraźnia i wyobraźnia. To wyłącznie od nas zależy, z których składników stworzymy naszą smaczną i młodą sałatkę.