Home Technika Jak przechowywać produkty spożywcze ?

Jak przechowywać produkty spożywcze ?

11 marca 2016

Dodatkowe czytanie

Ze względu na swoje właściwości jedzenie powinno być przechowywane w szczególnych warunkach. Jeśli jest trzymane w sposób, który umożliwia łatwe dostanie się do nich wilgoci, czy innych niepożądanych substancji, jego trwałość ulega znacznemu skróceniu, wskutek rozwoju drobnoustrojów, które sprawiają, że szybko staje się one niezdatne do spożycia.

Jednak nawet jeśli jedzenie trzymane jest we względnie bezpiecznych, suchych warunkach, to wciąż w niektórych przypadkach ma dość krótki termin przydatności do spożycia (chodzi tu na przykład o owoce lub warzywa). Istnieją jednak urządzenia, które umożliwiają znaczne przedłużenie trwałości pożywienia. Są to pakowarki próżniowe. Zasada ich działania jest stosunkowo prosta – umożliwiają one odciągnięcie powietrza z opakowania, co sprawia, że produkt przebywa w warunkach beztlenowych, co uniemożliwia rozwój mikroorganizmów, zmniejsza zagrożenie działaniem bakterii, czy uniemożliwia rozwój pleśni. Sprawia to, że produkt można bezpiecznie przechowywać znacznie dłużej niż w normalnych, tlenowych warunkach.

Jest to niewątpliwie wielka zaleta tych urządzeń. Co ciekawe mogą być one stosowane nie tylko do przechowywania żywności. Dzięki nim można zabezpieczyć również inne produkty, które ze względu na swoje właściwości są zagrożone przez oddziaływanie warunków tlenowych, można tu wymienić przykładowo papierowe pieniądze, cenną biżuterię, czy wyjątkowo delikatne urządzenia elektryczne.

Bez wątpienia wiele firm i osób znajdzie zastosowanie dla pakowarek próżniowych. Są to urządzenia spełniające swą funkcję i bez wątpienia znacznie ułatwiające życie. W przypadku, gdy ktoś ma zamiar przechowywać spore ilości jedzenia, zwłaszcza takiego, które jest podatne na szybką degradację pod wpływem warunków tlenowych, mogą być one nieodzowne. Bez wątpienia warto rozważyć ich zakup.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

1 comment

Vikary 23 sierpnia 2016 at 13:30

Zastanawiam się jak wcześniej branża spożywcza i ogólnie gastronomia radziła sobie bez pakowarek próżniowych? Czy w takim przypadku wyrzucali te wszystkie produkty? Pomimo posiadania coraz nowszych technologii do przechowywania i przedłużenia trwałości produktu i jego ochrony przed czynnikami zewnętrznymi, to wciąż bardzo dużo żywności jest dalej wyrzucanych. Przecież to jest straszne marnotrawstwo, które mogłoby być lepiej spożytkowane. W końcu są ludzie którzy głodują. 

Leave a Comment