Marnowanie zywnosci ustawa

Z nowych powodów kupujemy więcej jedzenia niż stanowimy w stanie skonsumować. Aby uniknąć marnotrawstwu, jednym ze systemów na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe. Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych pozwoli na wydłużenie terminu przydatności do użytkowania od trzech do pięciu razy, bowiem tak zapakowana żywność nie ma kontaktu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest fundamentalnym powodem zmniejszania się jedzenia. Przechowywać próżniowo można każde produkty spożywcze.

Urządzeniami pozwalającymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze względu na twórz pakowania, ważna je rozdzielić na komorowe i bezkomorowe. Maszyny komorowe są przeznaczone do pakowania dużych części żywności. Polecają je producentowi żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często materiał jest wiązany na oczekiwanie klienta. Poza tym oczywiście zapakowana żywność wygląda estetycznie, i dokładnie wyeksponowana i oświetlona, zachęca do kupna. Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, przeprowadza się w sposobie maszyny. Proces polega na umieszczeniu produktu wraz z zdrowym opakowaniem do szczelnie zamykanej komory, w jakiej przyrządza się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora zaczyna się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, a przy pakowaniu niewielkich produktów, zalecane jest użycie wkładek komorowych, co i przyśpieszy proces pakowania. Zgrzewarki bezkomorowe przeznaczone są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego akcesoria jest mały, można szybko zakupić całkiem dobrą pakowarkę za około 200 - 400 złotych. Wydatek szybko się zwraca, bo dzięki pakowaniu w sposób próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, i nawet bardzo. Proces pakowania jest daleko przydatny. Prowadzi na zewnątrz urządzenia, a do środka, w końcu wykonania zgrzewu, jest zakładany tylko brzeg folii.