Maszynka do miesa dla rzeznika

Wilk do mięsa to nic innego jak maszyna, będąca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które zdobywane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest wyraźnie wyższa niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Wielki asortyment wilków na rynku pozwala na wybór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki obecnemu chwila na stworzenie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) również nie wymaga niemałego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają budowę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co wysoko ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, wpływa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze określeni nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasa wykonania stanowi o dużej mocy maszyny. Jak wszystkie urządzenia wykorzystywane w przemyśle spożywczym, wilki muszą robić warunki CE zaufania i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia plasuje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do świata tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest mylone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacje od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W zależności od gatunku mięsa zaczyna się siatki o różnej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w nowe akcesoria, które umożliwią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To wspaniałe urządzenie, widoczne w niewygórowanych cenach, używane w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką różnicę jak w licznych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów a drugich ulepszaczy.