Home Technika Odpowiedni sprzęt do krojenia sera

Odpowiedni sprzęt do krojenia sera

11 marca 2016

Przemysł gastronomiczny oraz cateringowy, a także różnego rodzaju sklepy czy markety nie mogłyby się obyć bez profesjonalnego sprzętu. Wpływa on bowiem nie tylko na jakość usługi, tak ważną dla wielu klientów, ale i na jej szybkość, która, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, również ma duże znaczenie.

urządzenie do próżniowego pakowania żywności

W wielu restauracjach, kawiarniach oraz różnego rodzaju sklepach spożywczych niezbędna jest krajalnica do sera żółtego. Potrzebna jest nie tylko wtedy, gdy sprzedajemy ser na plastry, ale i wtedy, gdy przyrządzamy różnego rodzaju kanapki, tosty, sandwicze oraz inne podobne przekąski. Zwłaszcza w restauracjach czy przy cateringu liczy się estetyka potraw oraz dbałość o detale. Tylko dzięki niej można szybko, dokładnie oraz równo pokroić ser, czego nie można wykonać za pomocą zwykłego, nawet bardzo ostrego, noża. Sprzęt ten powinien odznaczać się więc wysoką jakością materiałów użytych do jego wyprodukowania co znacznie wpływa na jego wytrzymałość. Ważne jest też, żeby pracował możliwie jak najciszej, a obudowa wpływała oraz ułatwiała jego czyszczenie.

Krajalnice jednak powinny charakteryzować się nie tylko łatwością obsługi oraz precyzyjnym działaniem. Niezwykle ważne jest również, żeby produkowały jak najmniejszą ilość odpadów, czyli tym samym minimalizowały straty. Liczy się również niebanalny design, ładna, lśniąca oraz opływowa budowa. W zależności od naszych potrzeb mamy do wyboru zarówno modele automatyczne albo półautomatyczne, jak i te ręczne, posiadające napęd elektryczny. Wystarczy więc tylko wybrać model dla nas odpowiedni, który będzie nam służył w naszej pracy przez długi czas. Ponieważ tego typu sprzęt jest użytkowany często i bardzo intensywnie, czasem potrzebna jest szybka naprawa czy wymiana poszczególnych części. Istotna jest także odpowiednia konserwacja takiego sprzętu. Posiadając gwarancję nie musimy się niczym przejmować. Przy zakupie warto zwrócić uwagę czy firma posiada właściwy serwis naprawczy, gdyby pojawiła się konieczność skorzystania z niego.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

1 comment

Janina 25 lipca 2016 at 09:53

Przy krojeniu sera najważniejsze jest, aby produkt nie przyklejał się do ostrza noża. Dlatego też dedykowane krajalnice do tych wyrobów posiadają ostrze wykonane z teflonu. Niestety ale tańsze, domowe krajalnice, a także ręczne krajalnice się nie sprawdzają. Dlatego warto prosić w sklepie panią lub pana ekspedienta, aby na miejscu pokroił nam w plastry (ich grubość też ma znaczenie) wybrany ser. 

Leave a Comment