Pakowanie prozniowe zywnosci

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest narzędziem, którego działanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i otwarciu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki możliwość pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i oszczędza je przed np. zmarzliną.

Ze względu na różny rodzaj materiałów spożywczych, przydatne są różne pakowaczki. A właśnie produkty o wysokiej wielkości i wspaniałej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze zwykłym zamknięciem próżniowym, artykuły o małych poziomach i słabe (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest jeszcze jedną niewątpliwą korzyść - wygodne użytkowanie, a to siłę i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to dania komorowe - dostępne w małych rozmiarach również jako urządzenia wolnostojące, wyposażone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do podawania ze względu na siłę procesu (wprowadzenie do komory woreczka z efektem i uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) również możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Dostosowuje się je zwyczajnie w szybkich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Istnieją owo narzędzia o małych rozmiarach, w pakowaczce nasuwa się koniec worka, i produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe zaczyna się w polach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki spowodowane są z wysokiej klas byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od wielkości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające są inne rozmiary, natomiast zatem z zmian przychodzi na wybór woreczków, w jakie jest pakowana żywność.