Urzadzenia gastronomiczne slaskie

Urządzenia dla gastronomii powinny zostać wybrane w oparciu o biznes, który chcemy stworzyć. Kawiarnia powinna skoncentrować się przede ludziom na pozytywnym ekspresie ciśnieniowym i ulokować w większą dawka różnorodnych szklanek i filiżanek (osobne do espresso, capuccino, latte itd.).

Przyczyni się również syfon do całej śmietany, dzięki któremu każdą kawę będzie silna przystroić odpowiednią ilością słodkiej śmietanki. Gdyby będziemy pamiętać oraz dodatkową gablotę z lodami, zainwestujmy w kuwety do lodów. Warto kupić więcej, klienci chętnie stosują również po tradycyjne smaki (czekolada, wanilia, truskawka), jak również te wcale alternatywne (rabarbar, ogórek, bekon!). Oczywiście do lodów przyczyni się również odpowiedni porcjoner, ale nie stanowi to ważny koszt. Daleko jest zainwestować w jasną tacę z pokrywką, na której będziemy potrafili dać reprezentatywne ciasto. Taką tacę warto postawić przy kasie - klient zachęcony apetycznie wyglądającym ciastem, z pewnością skusi się na kawałek czy dwa. Jeżeli planujemy wyposażyć bar, powinniśmy zadbać o trochę inny asortyment. Przyda się oczywiście również ekspres do kawy, ale gra tym kilka shakerów, sitko barmańskie, albo nawet wiadro do szampana (zupełnie nie wiemy, z którym życzeniem przyjedzie do nas klient). Przyczyni się także wyciskarka do cytrusów - ktoś może sobie zażyczyć drinka bezalkoholowego. Do wyposażenia pizzerni będziemy potrzebować naturalnie pieca do pizzy, a jeszcze torbę na pizzę (jeżeli będziemy zarówno sprzedawać życie na dowóz). Przyczyni się także kilkanaście blach, okrągłe noże, czy elektryczna wałkownica. Jeśli stosujemy do oferty inne fast foody, toż możemy zainwestować w frytkownicę, grill kontaktowy (do przygotowania ekspresowych sandwichów lub zapiekanek). Czasem potrzebna może pokazać się naleśnikarka, lecz to ciężki wydatek i wymagamy liczyć gwarancja, czyli na pewno mężczyźni będą do nas umieszczać na naleśniki (chyba, że otwieramy naleśnikarnię, wtedy rzecz jest stosunkowo oczywista). Przyda się za to urządzenie do kebabu, i czasem i gofrownica (ostatnio popularnością zajmują się wytrawne gofry, na przypadek takie z dodatkiem rukoli i kurczaka albo bekonu, sera i szpinaku). Istnieją i specjalne urządzenia elektryczne do hot-dogów.