Home Technika Zabezpieczenie artykułów spożywczych przed zepsuciem

Zabezpieczenie artykułów spożywczych przed zepsuciem

30 maja 2016

Pakowanie żywności próżniowo, jest jednym z najlepszych sposobów na zabezpieczanie artykułów spożywczych przed zepsuciem. Urządzenia umożliwiające takie zapakowanie produktów, to różnego typu zgrzewarki próżniowe.
Na naszym rynku, najbardziej popularne są maszyny komorowe i bezkomorowe.

Kontynuuj czytanie

Dla dużych wytwórców żywności, dedykowane są pakowarki komorowe, ponieważ są przystosowane do pakowania dużych partii żywności. Ich koszt jest dość wysoki( od czterech do kilkunastu tysięcy złotych), ale są bardzo ekonomiczne i przy dużej produkcji szybko się zwróci. Cały proces pakowania bardzo łatwo kontrolować i jest niezwykle prosty. Do maszyny należy włożyć towar razem z opakowaniem, po czym wewnątrz całego urządzenia wytwarza się próżnia, następuje zgrzanie i hermetyczna pokrywa otwiera się samoczynnie. Proces można jeszcze przyśpieszyć, poprzez użycie specjalnych wkładek. Pakowarki komorowe, często wykorzystywane są gastronomii, a szczególnie wydają się niezbędne w firmach cateringowych. Takie pakowanie pozwala obsłużyć bardzo duże przyjęcia, nie zatrudniając dodatkowych osób. Poza tym daje pewność, że jedzenie nie zepsuje się, co jest szczególnie ważne w okresie letnim.
Dla gospodarstw domowych, małej gastronomii i sklepów, dedykowana jest zgrzewarka bezkomorowa. Jest to niedrogie urządzenie, które można kupić za już 300- 400 złotych, w zależności od firmy. Proces pakowania nie jest powtarzalny, przebiega na zewnątrz urządzenia, do środka umieszczany jest tylko koniec worka. Polega na tym, że zgrzewamy jedną stronę folii, w woreczku umieszczamy produkt, następnie za pomocą listwy, zgrzewamy drugą stronę, jednocześnie powietrze zostaje odessane. Zgrzewarka taka wymaga zastosowania woreczków moletowanych, dość drogich, jednak urządzenie to jest przeznaczone do pakowania niewielkich partii żywności, więc rolka takiej folii, wystarcza na długi czas. Można również użyć woreczków przeznaczonych dla pakowarek komorowych, jednak wymaga to dużej wprawy. Dużą zaletą urządzeń tego typu jest możliwość pakowania bardzo dużych, lub mających nietypowe kształty towarów. Często są wykorzystywane w sklepach, gdzie towar jest pakowany na życzenie klienta.
Pakowanie próżniowe jest świetnym rozwiązaniem, gdy wyjeżdżamy np., na biwak, lub na wycieczkę. Tak zapakowane kanapki będą świeże, nawet po kilku dniach.

Leave a Comment